Geschiedenis van reclame en sign in de Noordkop

Onze geschiedenis gaat 60 jaar terug, toen ome Jan Wigbout beletteringen schilderde voor bedrijven op Wieringen en in de Wieringermeer. Sign noemden wij toen nog gewoon “reclame schilderen”. Gepenseelde letters op borden, af en toe een afbeelding erbij. Zijn jonge broer Wil nam het reclame schilderwerk in de jaren zestig over omdat Jan emigreerde naar Australië.

1967
Vader Wil Wigbout startte in 1967 een decoratie-atelier en maakte op deze manier vele reclame-uitingen op reclameborden, bestelwagens en winkelruiten in de Noordkop.
Op de zolderkamer werden borden geschilderd en zoon Arthur stond regelmatig mee te kijken hoe dit ging. 
 
1982
Vanaf 1982 ging Arthur in zijn vrije uren meewerken in een loods aan de Klieftstraat in Hippolytushoef of op locatie bij een klant. Logo’s werden met talkpoeder doorgedrukt op bedrijfswagens of borden en die werden vervolgens gepenseeld. Arthur leerde in de loop van de jaren de ins en de outs van het reclamewerk.
 
1987
Arthur heeft een aantal jaar gewerkt in de bedrijfsschool van de Rijkswerf te Den Helder en leerde daar verschillende penseel- en schildertechnieken. Hij zegt na twee jaar leren en werken zijn vaste baan op en gaat in loondienst bij zijn vader.
 
1989
De eerste snijplotter wordt aangeschaft, waarmee de ‘eenvoudige’ letters niet meer met de hand worden gemaakt, maar digitaal gesneden uit zelfklevend vinyl. Deze plotter is ontzettend langzaam, maar later volgen er snellere machines en worden de mogelijkheden voor plakletters in allerlei lettertypes en formaten eindeloos. Momenteel worden de letters gesneden met een snelheid van 1 meter per seconde.
 
1995
De full-colour printer doet zijn intrede in het bedrijf. Voor het eerst kunnen foto’s en ontwerpen digitaal worden verwerkt tot prachtige stickers. Daarmee komt de weg vrij om alle soorten ontwerpen te uitprinten. Ook de materiaalsoorten waarop wordt geprint, breiden zich vanaf dat moment uit. Waardoor geprint kan worden op stickerfolie, maar ook op spandoek-materiaal en zelfklevend behang. Reclame werd “Sign” en wij werden “signmakers”!
 
2001
Arthur zag toekomst op het wereldwijde web, maar kon zijn wens om daarmee verder te gaan niet combineren met zijn werk als signmaker. Vanaf 2001 gaat hij daarom als webdesigner verder onder de naam Wigbout Visuals. Het bleek een goede stap. Carina komt hem al snel versterken. Er werden websites en -pagina’s, grafische ontwerpen en illustraties gemaakt. Ook huisstijlmanagement, huisstijlhandboeken, advertentie-intermediair en hosting van websites behoorden tot de mogelijkheden.
 
2003
De techniek staat niet stil en naast het illustreren op papier en schilderen op doek, krijgt Arthur de beschikking over een drukgevoelig beeldscherm, waarmee alle vormen van teken- en schildertechnieken te samen komen. Zelfs aquarel-techniek is te combineren met olieverf… dat kan alleen in de wereld van digitale kunst.
 
2004
Vanwege de benodigde uitbreidingsmogelijkheden gaat het bedrijf naar een grote Wieringer boerderij aan de Belt in Hippolytushoef. Van hieruit worden alle websites, grafisch ontwerpen en illustraties gemaakt. De boerderij biedt naast ruimte, vooral veel inspiratie.
 
2007
Vanaf 2007 zijn de full-service werkzaamheden van Wigbout Reclame en Wigbout Visuals onder leiding van Arthur samengevoegd tot één sterk geheel: Wigbout & Wigbout.
Alle soorten reclame en uitingen worden vanuit één bedrijf bedacht en gemaakt. En door een goede samenwerking met specifieke toeleveranciers, uit binnen- en buitenland, kunnen veel kwalitatief hoogwaardige producten worden geleverd tegen goede prijzen (zoals drukwerk).
Van signmaker tot webbouwer! Een spetterend, creatief team staat, onder dagelijkse leiding van Arthur, klaar om voor ú te bedenken, te ontwerpen en uit te voeren!
 

Tegenwoordig…
Sinds 2014 is de studio van het bedrijf in de boerderij in Hippolytushoef. Vanuit deze inspirerende omgeving worden alle ontwerpen en websites gemaakt.
In de grote werkplaats aan De Wieken 48 worden specifieke sign-producten gemaakt, zoals autobelettering, gevelreclame, reclameborden, spandoeken, enzovoorts.
Wilt u langs komen in de studio of werkplaats?
Bel dan tel. (0227) 59 34 23 en wij zetten verse koffie (of thee)!