Van reclame en sign tot webdesign in de Noordkop

Onze geschiedenis gaat 60 jaar terug, toen ome Jan Wigbout beletteringen schilderde voor bedrijven op Wieringen en in de Wieringermeer. Sign noemden wij toen nog gewoon “reclame schilderen”. Gepenseelde letters op borden, af en toe een afbeelding erbij. Zijn jonge broer Wil nam het reclame schilderwerk in de jaren zestig over omdat Jan emigreerde naar Australië.

1967
Vader Wil Wigbout startte in 1967 een decoratie-atelier en maakte op deze manier vele reclame-uitingen. De meeste reclameborden, autoreclames en winkelruiten in de Noordkop waren van zijn hand. Op de zolderkamer werden borden geschilderd en Arthur stond regelmatig mee te kijken. 

1982
Vanaf 1982 ging Arthur in zijn vrije uren meewerken in een loods aan de Klieftstraat in Hippolytushoef of op locatie bij een klant. Logo’s werden met talkpoeder doorgedrukt op bedrijfswagens of borden en die werden vervolgens gepenseeld. Arthur leerde in de loop van de jaren de ins en de outs van het reclamewerk.

1987
Arthur heeft een aantal jaar gewerkt in de bedrijfsschool van de Rijkswerf te Den Helder en leerde daar verschillende penseel- en schildertechnieken. Hij zegt na twee jaar leren en werken zijn vaste baan op en gaat in loondienst bij zijn vader.

1989
Door aanschaf van de eerste snijplotter veranderde er weer veel. Al snel volgen meer uitgebreide machines. Plakletters worden in alle lettertypes en formaten machinaal vervaardigd. Tegenwoordig snijden wij letters uit vinyl met een snelheid van 1 meter per seconde.

1995
Onze eerste full-colour printer! Foto’s en ontwerpen kunnen hiermee digitaal worden verwerkt tot prachtige stickers. Daarmee is de weg vrij om alle soorten ontwerpen te uitprinten. Ook de materiaalsoorten waarop wordt geprint, breiden zich vanaf dat moment uit. Van stickerfolie, tot spandoeken en zelfklevend behang. Reclame werd “Sign” en wij werden “signmakers”!

Webdesign
2001
Arthur zag toekomst op het wereldwijde web, maar kon zijn wens om met webdesign toen nog niet combineren met zijn werk als signmaker. Vanaf 2001 gaat hij daarom als webdesigner verder onder de naam Wigbout Visuals. Het bleek een goede stap. Carina komt Arthur al snel versterken. Er werden websites en -pagina’s, grafische ontwerpen en illustraties gemaakt. Ook huisstijlmanagement, huisstijlhandboeken, advertentie-intermediair en hosting van websites behoorden tot de mogelijkheden.

2003
De techniek staat niet stil. Naast het illustreren op papier en schilderen op doek, krijgt Arthur de beschikking over een drukgevoelig beeldscherm. Daarmee zijn alle vormen van teken- en schildertechnieken in combinatie te gebruiken. Huisstijlontwerp lijkt op digitale kunst.

2004
Vanwege de benodigde uitbreidingsmogelijkheden gaat het bedrijf naar een Wieringer boerderij aan de Belt in Hippolytushoef. Van hieruit worden alle websites, grafisch ontwerpen en illustraties gemaakt. De boerderij biedt naast woon- en werkruimte ook veel inspiratie.

2007
Vanaf 2007 gaan Wigbout Visuals en Wigbout Reclame samen verder. Beide bedrijven connecten tot één sterk geheel: Wigbout & Wigbout.
Alle soorten reclame en uitingen worden de studio bedacht en in productie genomen. 

Tegenwoordig…
Sinds 2014 is de studio van het bedrijf in de boerderij in Hippolytushoef. Vanuit deze inspirerende omgeving wordt dagelijks gewerkt aan allerhande ontwerpen en er worden websites gemaakt.
De sign, van autoreclames tot gevelbelettering vindt veelal op locatie plaats. Steeds meer opdrachtgevers monteren ook zelf hun (tijdelijke) reclame. Bel of kom vrijblijvend langs om de mogelijkheden te bespreken. Er is altijd verse koffie of thee.