Geschilderde reclameborden tot digital art

De geschiedenis van Wigbout & Wigbout Reclame en Visuals gaat inmiddels al 60 jaar terug, toen ome Jan Wigbout reclameborden schilderde voor bedrijven op Wieringen en in de Wieringermeer. Sign noemden wij toen nog gewoon “reclame schilderen”. Gepenseelde letters op borden met af en toe een afbeelding erbij. Zijn jonge broer Wil nam het reclame schilderwerk in de jaren zestig over omdat Jan emigreerde naar Australië.

1967

Vader Wil Wigbout startte zijn decoratie-atelier in 1967 waar hij vele reclame-uitingen maakte. De meeste reclameborden, autoreclames en winkelruiten in de Noordkop kwamen van zijn hand.
Op de zolderkamer worden borden geschilderd en Arthur staat regelmatig mee te kijken. Het zit er al vroeg in: dit wil hij later ook gaan doen!

1982

Vanaf 1982 gaat Arthur in zijn vrije uren meewerken in de werkplaats of op locatie bij de klant. Logo’s worden met talkpoeder doorgedrukt op bedrijfswagens of borden en die worden vervolgens gepenseeld. Arthur leert in de loop van de jaren alle kneepjes van het traditionele reclamewerk.

1987

Arthur heeft een aantal jaar gewerkt in de bedrijfsschool van de Rijkswerf te Den Helder en leert daar verschillende penseel- en schildertechnieken. Hij zegt na twee jaar leren & werken zijn vaste baan op en gaat in loondienst bij zijn vader.

1989

Door aanschaf van de eerste snijplotter verandert er veel. Al snel volgen meer uitgebreide machines. Plakletters worden in alle lettertypes en formaten machinaal vervaardigd. Tegenwoordig snijden wij letters uit vinyl met een snelheid van 1 meter per seconde.

1995

Aanschaf van de eerste full-colour printer. Foto’s en ontwerpen worden digitaal verwerkt tot prachtige stickers. Daarmee is de weg vrij om alle soorten ontwerpen te printen. Ook de materiaalsoorten waarop wordt geprint, breiden zich vanaf dat moment uit. Van stickerfolie, tot spandoeken en zelfklevend behang. Reclame wordt “sign” en wij worden “signmakers”.

2001

Arthur ziet toekomst op het wereldwijde web, maar kan zijn webdesign nog niet combineren met zijn werk als signmaker. Vanaf 2001 gaat hij daarom als webdesigner verder onder de naam Wigbout Visuals. Het blijkt een goede stap. Carina komt Arthur al snel versterken. Er worden websites en webpagina’s, grafische ontwerpen en illustraties gemaakt. Ook huisstijlmanagement, huisstijlhandboeken, advertentie-intermediair en hosting van websites behoren tot de mogelijkheden.

2003

De techniek staat niet stil. Naast het illustreren op papier en schilderen op doek, krijgt Arthur de beschikking over een digitaal beeldscherm. Daarmee zijn alle teken- en schildertechnieken in combinatie te gebruiken. Huisstijlontwerp, tekenen en schilderen wordt “digital art”.

2004

Wigbout Visuals verhuist naar een Wieringer boerderij aan de Belt in Hippolytushoef. De boerderij wordt onze ‘Andere Wind’ en biedt naast woon- en werkruimte ook veel inspiratie.

2007

Vanaf 2007 gaan Wigbout Visuals en Wigbout Reclame samen verder. Beide bedrijven connecten tot één sterk geheel: Wigbout & Wigbout.
Alle soorten reclame en uitingen worden in de studio ontworpen, uitgevoerd en gemonteerd.

2008

De derde full-colour printer wordt aangeschaft en deze geeft een enorme boost in het maken van groot formaat prints voor reclameborden en autobeletteringen. Deze Roland-printer heeft een groter kleurbereik. De printwereld ligt geheel aan onze voeten.

2014

Vanaf 2014 is de studio van het bedrijf weer helemaal in de boerderij in Hippolytushoef gevestigd. Vanuit deze inspirerende omgeving wordt dagelijks gewerkt aan allerhande ontwerpen en er worden websites gebouwd. De werkzaamheden op de werkvloer gaat steeds meer op locatie.

2016

De vierde full-colour printer wordt in werking gesteld, nu is er gekozen voor een HP-printer. De prints komen direct droog uit de machine en kunnen daardoor vrijwel direct verwerkt worden op auto’s en borden. Ook het maken van stickers in allerlei vormen en maten worden ineens een stuk makkelijker en kwalitatief beter uitgevoerd. Krasvast en toch milieuvriendelijker.

NU

In ‘Andere Wind’ aan de Belt te Hippolytushoef werken we dagelijks aan talloze ontwerpen voor sign, websites en illustraties. De naam “Stickerboerderij” is inmiddels bedacht.
Het aanbrengen van sign, van autoreclames tot gevelbelettering vindt veelal op locatie plaats. Steeds meer opdrachtgevers monteren ook zelf hun (tijdelijke) reclame.
Bel of kom vrijblijvend langs om de mogelijkheden met Arthur te bespreken. Er is altijd verse koffie of thee.